Mästare i matavfallsinsamling

För andra året i rad vinner vi förstapriset i Stockholmsmästerskapen i matavfallsinsamling. Med möjlighet till matavfallsinsamling på drygt hälften av våra fastigheters sophämtningsställen är vi bäst i kategorin ”Kommunala fastighetsbolag” för 2018.

– Vi är jättestolta och tar emot priset å våra hyresgästers vägnar, säger Marcus Wistrand, Hållbarhetsansvarig på Micasa Fastigheter.

Tävlingen är ett initiativ från Stockholm Vatten att lyfta och motivera det långsiktiga miljöarbetet inom Stockholm stad. Den verksamhet som har flest sophämtningsställen med matavfallshämtning i procent vinner. I årets tävling går förstapriset i kategorin Kommunala bostadsbolag till oss på Micasa Fastigheter med matavfallsinsamling på 55 procent av våra 99 hämtställen.

- I år har vi satsat extra mycket på att få igång matavfallssortering i de fastigheter där vi har direkthyresgäster. Tidigare år har vi fokuserat på att få igång våra större hyresgäster som är omsorgsboenden som drivs av stadsdelarna, säger Marcus.

Stockholm stad har målet att ha 100 procent matavfallsinsamling i samtliga verksamheter år 2021. Tävlingens startade 2016 och syftet är att uppmuntra och sporra stadens verksamheter och bolag att börja matavfallssortera i alla sina fastigheter. Matavfallet som samlas in går till biogödsel- och biogasproduktion och bidrar till det regionala kretsloppet.

Annette Criborn, bostadsförvaltare på Micasa Fastigheter, har arbetat med införandet i de nya fastigheterna i år genom att skicka ut brev till de boende och även knackat dörr och delat ut startpaket.

- Min erfarenhet är att de boende oftast vill vara med och sortera om de får möjlighet. Det blir dessutom lättare att komma igång när de kan ställa frågor direkt när vi kommer personligen, säger hon.

Annette Criborn och Marcus Wistrand tog emot priset på Micasa Fastigheters huvudkontor i Husby i nordvästra Stockholm.
– Vi har fortfarande ett stort arbete framför oss för att nå vårt gemensamma mål om 100 procent matavfallsinsamling i stadens verksamheter och bolag. För att nå det måste vi samarbeta och lära av varandra, menar Marita Söderqvist, chef för Projekt matavfall på Stockholm Vatten och Avfall.

Idag har 52 procent av stadens förvaltningars hämtställen matavfall och motsvarande siffra för de kommunala fastighetsbolagen är 27 procent.

Om priset

Två kategorier i tävlingen

• Stadsdelsförvaltningar och förvaltningar med 20 eller fler hämtställen

• Kommunala fastighetsbolag

Priset lyfter det långsiktiga arbetet: Den verksamhet som har flest sophämtningsställen med matavfallshämtning i procent. Eftersom verksamheterna i de olika kategorierna har olika förutsättningar har vi valt att dela upp dem.

 

Topp tre i respektive kategori

1. Skarpnäck: 80 % av hämtställena med matavfallsinsamling

2. Spånga-Tensta: 74,4 %

3. Älvsjö: 73,9 %

1. Micasa: 55 %

2. Familjebostäder: 50 %

3. Svenska Bostäder: 40 %

Läs mer om priset på Stockholm Vatten och Avfalls webbplats.

 


Dela på: