Silverdam som inspirerar

Hon började med hopprep och landade i 23 500 följare på Instagram. – Det där med influencers hade jag hört talas om, men inte riktigt satt mig in i vad det innebar. Jag skulle säga att man är nån slags förebild, säger Anita ”Lady Silver” Looström.

Efter en regnig och kall vår lyckas vi äntligen få till en träff när solen skiner, och det ska visa sig att 83-åriga Anita Looström fullkomligt lyser ikapp med den. Hon har promenerat från Reimersholme till Villa Källhagen på Djurgården där vi ses.

Orken är det ingen fel på för hon ska gå hela vägen tillbaka och dessutom planerar hon att klämma in ett träningspass fram emot kvällen.

Hon pekar bort mot en brygga.

– På den där bryggan startade min karriär som influencer, så jag tyckte att det var lite roligt att vi skulle ses just här, säger hon och tar fram två hopprep med färgglada pärlor ur ryggsäcken.

Det var efter ett pass på Friskis och Svettis som hon blev tillfrågad om att gå med i en hopprepsgrupp för äldre. Anita, som då var 78 år fyllda, tyckte att det lät spännande. Projektet var tänkt att bli en film som skulle visa att även äldre kan.

– Vi sågs här på bryggan och fick lära oss att hoppa med både ett och två rep. Vår coach var världsmästare och verkligen jätteduktig, men tyvärr upplöstes gruppen efter ett par år och det blev ingen film. Istället blev jag influencer, säger hon och ler.

Instagrambilder

Att vara influencer handlar mycket om att inspirera andra att ta hand om kropp och själ. Anita tycker att det är viktigt att hålla sig uppdaterad när det gäller hur man ska äta och röra på sig. Ofta publicerar hon bilder på när hon tränar eller är ute och går. Hon har även fått reklamuppdrag där hon visar kläder och så har hon fått vara ansiktet utåt för stora kampanjer.

– Det är så spännande att få vara med om alla de här sakerna. Jag hade aldrig någonsin kunnat föreställa mig att jag skulle bli intervjuad och fotograferad. Hade någon sagt det här till mig för tio år sedan hade jag aldrig trott dem, säger hon och skrattar.

Redan som barn gillade hon att röra på sig. Hon beskriver sig själv som ett livligt barn som mest kom till sin rätt på gymnastiken i skolan.

Skidor och skridskor har alltid varit stora intressen. Hon växte upp i Nacka med mamma som var hemma, och pappa som arbetade på Nationalmuseum. Hon hade en äldre syster och fick även en yngre bror när hon var 8 år. Pojken föddes hemma när Anita var i skolan och hon minns känslan när hon kom hem och det fanns en alldeles nyfödd bror i huset. Kanske var det därför hon sen valde att ägna hela sitt yrkesverksamma liv åt att vara barnmorska.

– Det är ett så fantastiskt och spännande jobb. Nästan det största som händer en i livet är att föda och bli född. Det var så underbart att få uppleva glädjen när ett barn föddes. Ibland gick det inte att hålla tillbaka tårarna när barnet låg där vid bröstet. Jag älskade verkligen mitt jobb och längtade alltid tillbaka när jag var ledig, berättar hon men säger att även pensionärslivet är bra:

– Det är underbart att vara pensionär. Jag tycker om att styra över min egen tid och att inte måsta, säger hon.

Stegräknaren slår i taket

Mycket i hennes liv kretsar kring rörelse. I vanliga fall leder Anita seniorpass på Friskis och Svettis,men under pandemin ligger den verksamheten vilande. Istället cyklar hon och promenerar så mycket att ”stegräknaren nästan slår i taket”.

Och förra året åkte hon tjejvasan med några andra 80-plussare.

– Tyvärr har det ju varit några riktigt dåliga vintrar så jag hade knappt åkt skidor alls, och det var fruktansvärt dåligt väder. Det regnade så
mycket att man kände hur det klafsade i pjäxorna redan i fållan, men jag tog mig i mål, säger hon och skakar på huvudet åt minnet.

När det är dags för fotografering ber vi några unga tjejer som solar på bryggan att få ta ett par bilder precis på platsen där det började. Tjejerna får nys om att hon är influencer och letar upp kontot Lady Silver på Instagram. De förundras när de ser henne hoppa hopprep både fort och länge, och de tar bilder på henne för att posta på sina egna konton.

Anita berättar att hon ibland märker att hon blir igenkänd på stan. Och ett par gånger har det kommit fram folk som frågat om det är hon som är Lady Silver, men det tycker hon bara är roligt.

Namnet kom till för att hon är en lady med silverhår och när man är influencer är det viktigt att ha ett namn som sticker ut.

När fotograferingen är färdig erbjuder Anita tjejerna att få prova hennes hopprep.

– Hoppar ni? Vill ni prova? Stötarna stärker skelettet så att hoppa är faktiskt det bästa man kan göra!

Till Trivsel Nr 1 2021

Text: Jenny Bicho

Fotograf: David Bicho


Dela på: