Vad är farligt avfall och hur ska det sorteras?

Här får du koll på vad som räknas som farligt avfall och var du kan lämna det. En tumregel: Farligt avfall är avfall som är giftigt för människor och miljö, brandfarligt, explosivt eller frätande. Farligt avfall ska aldrig slängas bland det övriga avfallet eller tömmas i vasken. Har du svårt att ta dig till en insamlingsplats kan du beställa hämtning hemma.

Exempel på farligt avfall

• Allt som har sladd eller batteri

• Glödlampor, lysrör och lågenergilampor

• Kosmetika som nagellack och parfym

• Färg

• Sprayburkar

• Kemikalier och rengöringsmedel

• Oljor som är giftiga för miljön som motorolja och smörjolja

• Gasol, gasoltuber

• Brandfarliga eller lättantändliga produkter

• Kvicksilverhaltiga material till exempel äldre febertermometrar

Lämna ditt farliga avfall här:
Miljöstationen, mobila miljöstationen, återvinningscentralen och samlaren (ett skåp för insamling av ljuskällor och småelektronik som finns vid några mataffärer i Stockholm) och batteriholkar, där du kan lämna småbatterier. Samtliga insamlingsställen hanterar olika typer av farligt avfall. På Stockholm Vatten och Avfalls webbplats står att läsa var insamlingsställena finns och vilken typ av farligt avfall varje ställe hanterar. Medicin lämnas till apoteken. Explosiva produkter lämnas till polisen eller återförsäljare. De flesta större butiker som säljer elprodukter tar emot konsumentelektronik under 25 cm. Kosmetiskt avfall kan lämnas i 12 av Kicks butiker i Stockholm.

Hämtning hemma
Du kan beställa hämtning av farligt avfall som väger max tio kilo och ryms i två papperskassar för en avgift. Om du har en funktionsnedsättning, och är berättigad till färdtjänst, så kan du kostnadsfritt beställa hämtning av farligt avfall upp till fem gånger per kalenderår. Beställ via Stockholm Vatten och Avfalls kundtjänst på telefonnummer 08-522 120 00.

Grovsopor lämnar du till återvinningscentraler
Även grovsopor som till exempel gamla möbler, lastpallar och elektronik ansvarar du som hyresgäst för. Lämna grovsopor till någon av Stockholm Vatten och Avfalls sex återvinningscentraler. Du kan läsa mer och hitta vägbeskrivning till dessa på www.stockholmvattenochavfall.se, under fliken Avfall och återvinning. Om du inte har möjlighet att åka med dina grovsopor själv kan du även här få hjälp med hämtning hemma. Information om hur du beställer hämtning av el- och grovavfall får du via Stockholm Vatten och Avfalls webbplats eller kundtjänst, tel. 08-522 120 00.

Vi kan också tipsa om appen Tiptapp, där privatpersoner som är anslutna till appen tar med dina saker till en återvinningscentral mot en liten peng. Om du har saker att skänka hjälper många välgörenhetsorganisationer till med att hämta vissa typer av föremålen. Kontakta respektive organisation för mer information, exempelvis Myrorna, Emmaus, Återvinnarna, Röda korset, Stadsmissionen och Erikshjälpen.


Dela på: