Fastigheten består av 62 lägenheter och en gästlägenhet – 5 ettor (cirka 50 kvm), 30 tvåor (60–80 kvm), 26 treor (cirka 90 kvm) samt 1 fyra (106 kvm) fördelade över sex våningsplan.
Lägenheterna har genomgående hög standard med trägolv, ljusa målade väggar och säkerhetsdörrar. I badrummen finns plastmatta med halkskydd och greppvänligt duschhandtag samt ledljus. Lägenheterna har förberetts för disk- och tvättmaskin.
Tillgängligheten är god. Alla våningsplan nås med hiss. Balkongerna är lättillgängliga för rullstol. Badrumsdörren är öppningsbar åt två håll och trösklar saknas i lägenheten. Bra brandskydd i form av sprinkler finns också.
TV, telefoni, internet
För TV, telefoni och internet finns Telia öppen fiber samt Com Hem fiber.
Utrymme för gemenskap
En grundtanke för boendet är gemenskap. Ett större rum med kök ger möjlighet till gemensamma middagar. På takvåningen finns en stor terrass och ett angränsande mindre rum med pentry tillgängliga för hyresgästerna.
Entréhallen fungerar som mötesplats och här finns även postboxar till alla lägenheter. Tidningshållare finns vid varje lägenhetsdörr. Från entréhallen nås den gemensamma tvättstugan och ett mindre sällskapsrum.
Översta våningen är byggd som ett lågenergihus med solceller och sedumtak. Solcellsanläggningen bidrar till energiförsörjningen av fastigheten.
Fastigheten har två gårdar. Den ena erbjuder grönska och sittbänkar och är öppen ut mot Monica Zetterlunds park. Den andra tillhör en förskola med fyra avdelningar.
I närområdet
Seniorbostäderna ligger i Vasastan i ett lugnt område mellan Roslagsgatan och Birger Jarlsgatan. Det är nära till bussar och närmaste tunnelbanestation Tekniska högskolan. I kvarteret ligger affärer, restauranger, caféer och annan service.
Summering
Seniorboende |
Roslagsgatan 20,
113 55
Stockholm
|
Norrmalm |
Norrmalm |
49-106 kvm |
56 |
1:or 8308-8407 kr/mån, 2:or 10230-12101 kr/mån, 3:or 11875-13614 kr/mån, 4:a 15352 kr/mån SEK |
Till återinflyttningen 2012 av Vädurens trygghetsboende, efter en omfattande ombyggnad, invigdes även ett osedvanligt ambitiöst konstprojekt. Den danske konstnären Tommy Stöckel hade då färdigställt ett förslag som var såväl konceptuellt som estetiskt utmanande. I färdigt skick bestod det av fyra delar, som hänger ihop och tillsammans bildar en konstnärlig process.
Utgångspunkt var en utomhusskulptur på norra ljusgården. På en yta av 2 x 2 meter limmades 2 525 klossar, av olika storlek och material. Efter hand plockades de som bestod av förgängliga material, som papper och kork, bort. Kvar blev klossar av material som sten, trä och betong plus hålrum efter de borttagna. De sistnämnda är placerade i ett kabinettsskåp vid entrén mot Roslagsgatan. Den successivt dekonstruerade skulpturen fotograferades och bilderna ramades in som tavlor, som hängdes i receptionen och trapphuset. Som en fjärde och sista länk i verket dokumenterades hela processen i en film.
Tommy Stöckel gav verket namnet Dixi 3325. Kanske anspelade det på stadsdelens första biograf, som hette så och låg i en envåningsbyggnad på tomten innan servicehuset byggdes.
I direkt anslutning till Vädurens seniorbostäder ligger Monica Zetterlunds park. Parken försågs 2010 med en ljudinstallation av Fredrik Wretman. Besökande i parken kan slå sig ner på en bänk och lyssna till Monica Zetterlunds sång och musik. Lampstolparna är också försedda med Monica Zetterlunds profil.