Vårsalongen på film

Så här går det till när Micasa Fastigheter och Stockholm konst i ett gemensamt tillgänglighetsprojekt möjliggör för Micasa Fastigheters hyresgäster att uppleva varje års Vårsalong utan att lämna hemmet.

Genom enkel teknik, en tagning och en kunnig guide kommer Vårsalongen i Liljevalchs Konsthall hem till de boende i Micasas fastigheter varje vår. Strax efter att man hängt hela utställningen gör intendenten Mårten Castenfors en guidning till konstverken som filmas och läggs ut på Youtube. Idéen uppkom för fem år sedan och har blivit en succé.

- Det är ett busenkelt projekt, säger Mårten som även är chef för Stockholm konst. Det tar två timmar av inspelning, en tagning och inget mer. Jag gör ett urval och pratar lite kring varje konstverk på ren improvisation.

Många av hyresgästerna i Micasa Fastigheters boenden har inte möjlighet att gå på gallerier eller museer som de kanske gjort tidigare. Det här ger dem en möjlighet att hänga med i vad som händer i konstvärlden.

Filmen spelas in en måndag och sedan är det offentlig vernissage fredagen efter. Tanken är att Micasas hyresgäster får se utställningen samtidigt, eller till och med före den allmänna vernissagen på Liljevalchs.

- Man kan få vara först att se Vårsalongen, fast man inte är där, säger Mårten. Youtube är ju öppet för alla och jag hör att man laddar ner filmen till andra äldreboenden runt om i länet också. Det är jättekul! 

Dela på: