Micasa har startat matavfallsinsamling i Väduren

I slutet av april besökte Micasa Fastigheter Vädurens seniorbostäder för att dela ut startkit för matavfallsinsamling till hyresgästerna som nu får möjlighet att återvinna sitt matavfall och på så sätt göra en insats för miljön.

När vi sorterar till exempel matrester, kött- och fiskben samt skal kan vi ta till vara både energin och näringsämnena som finns i dessa. Till matavfall räknas också sådant som ofärgat hushållspapper, kaffesump och tepåsar.

Av matavfallet görs biogas och biogödsel. Biogasen används till bränsle för sopbilar, bussar och personbilar. Biogödsel används som växtnäring till åkermark.

Genom dörrknackning kunde medarbetare från Micasa leverera startkit till flera entusiastiska hyresgäster. Bland dessa Sven och Inger Karlsson som bott i Vädurens seniorbostäder i drygt sex år.

– Min fru Inger, lagar maten hemma som vi i regel äter upp. Men ibland blir det matrester över, äggskal och annat, som vi måste slänga, säger Sven Karlsson

Inger Karlsson berättar att hon och Sven provat på kompostering på det egna lantstället men att det här blir första gången de sorterar matavfall i lägenheten.

– Det känns bra att göra gott för miljön – alla måste bidra! Det blir spännande att se hur det kommer att fungera här i Vädurens seniorbostäder, säger Sven.

Är du och dina grannar i ditt hus också intresserade av att börja återvinna matavfall?

Anmäl gärna intresse till oss på Micasa, på tel 08-508 360 01 eller via e-post: felanmälan@micasa.se, så ser vi över möjligheten för er fastighet att börja. Broschyrer om matavfallsinsamling kan du beställa via Stockholm Vatten och Avfall

Visste du att?

• 5 kg matavfall driver en bil 1 mil

• Matavfallet är en otrolig resurs, men viktigast av allt – ät upp maten! En genomsnittlig familj slänger mat för mellan 3 000 och 5 000 kronor per år helt i onödan.

• En tredjedel av den mat som idag hamnar i soppåsen är dessutom fullt ätbar. Stirra dig inte blind på bäst föredatum utan lita på dina sinnen.

Foto: Sven och Inger Karlsson 


Dela på: