”Den äldre publiken bär upp Parkteatern”

I år spelar Parkteatern på fler platser än någonsin tidigare. På 43 scener runt om i Stockholm spelas teater, opera, allsång, balett och mycket mer. Teaterns nye chef Albin Flinkas hoppas på succé.

Solen skiner över Galärparken. På scenen i bakgrunden repeterar skådespelarna ett nummer ur sång- och dansföreställningen Elvira Madigan. Det har varit programsläpp och Parkteaterns Albin Flinkas pustar ut efter att ha gjort sitt första offentliga framträdande som nytillträdd chef. Han sprudlar av engagemang då han berättar om årets flaggskepp – en nyskriven pjäs baserad på en sann historia om cirkusartisten Hedvig Jensen.

Hon uppträdde under namnet Elvira Madigan och förälskade sig i dragonlöjtnant Sixten Sparre.

– Den handlar om hur Elvira och Sixten rymmer från cirkusen, som går i konkurs och det slutar väldigt sorgligt och dramatiskt för de här två. Pjäsen är baserad på det som, vad jag förstår, blev den första kända medieskandalen i Skandinavien och det är den historien som vi tar oss vissa konstnärliga fri- heter med, säger Albin Flinkas som själv har en liten roll i uppsättningens orkester.

Själv upptäckte han Parkteatern i slutet av 90-talet när han såg uppsättningen Hair. Han blev helt ”blown away”.

– Det var en sån kraft att hundratals personer satt utomhus i parken under en gratisföreställning. Efteråt dansade publiken ut i sommarnatten och jag kommer ihåg att jag tänkte att det här är det största vi har!

Säsongen 2019 presenterar Parkteatern teater, opera, allsång, balett och mycket mer. Programmet är digert och spelas på flera nya platser. Majoriteten av föreställningarna spelas utanför tullarna och Albin Flinkas hoppas på succé nu när han klivit ur publiken, från scenen och in i teaterns hjärta.

-Min nya roll är att se till att det här gigantiska nöjesmaskineriet rullar och att gästerna är nöjda. Parkteatern har funnits sedan 1942 och är på många sätt en institution och det är ett stort ansvar att förvalta den. Det är också tack vare traditionen som den äldre publiken är så viktig. De återkommer år efter år, är vår största målgrupp och bästa publik. Det är den äldre publiken som bär upp teatern, säger han.

 


Dela på: