Nelly Thürings trädgård är invigd

Nu har demokratikämpen Nelly Thüring fått en trädgård uppkallad efter sig på Handelsvägen 170 i Enskede. Det är vårt bidrag till 100-årsjubileumet av demokratin i Sverige. Invigningen blev lyckad trots ösregn.

– Med namngivningen av trädgården vill Micasa hedra minnet av demokratikämpen och rösträttspionjären Nelly Thüring som under sina sista år bodde här på Enskede nya Servicehus, sa Gunnar Kempe, fastighetsstrateg på Micasa Fastigheter.

Att ge gården namn efter Nelly är Micasas bidrag till Sveriges riksdags uppmärksammande av 100 år av demokrati och allmän och lika rösträtt i landet. I samarbete med verksamheten på Enskede nya Servicehus organiserade Micasa en enkel men hjärtlig ceremoni som direktsändes via facebook. Initiativtagare till projektet är Bosse Ringholm, mångårig Enskedebo och riksdagsman med stort intresse för demokratifrågor. Han har under en tid fördjupat sig i Thürings liv och gärning och uppmärksammade Micasas ledning på att demokratikämpen bodde sina sista levnadsår i fastighet Palsternackan, Enskede nya Servicehus på Handelsvägen 170 mellan 1963 och 1972. Malin Arvidsson, historiker vid Lunds universitet, har bidragit till Micasas arbete med att ta fram skylt och en minnestavla som sammanfattar Nelly Thürings liv och politiska gärning. Arvidssons bok om Thüring ges ut under våren nästa år.

- Det är viktigt att manifestera 100-årsjubileumet av den allmänna rösträttens införande och de fem första kvinnornas inträde i riksdagen. Micasa tar ett stort samhällsansvar genom sitt uppdrag för staden. Omsorgen om de äldre är av stor betydelse i vår historia och den välfärd som Sverige som land uppnått, sa Bosse Ringholm under invigningen.

Micasa hade även bjudit in amatörteatergruppen Teaterverket som gav ett smakprov på sin föreställning ”Bana väg” . Den handlar om den kvinnliga kampen och den allra första rösträttsdagen 1921. Föreställningen har premiär den 10 september på Teaterverket, Sveavägen.

För den som vill veta mer om Sveriges demokratihistoria så finns mycket information samlat här: Demokratin 100 år

Den 14 september sänds en dokumentär av filmproducenten Lisa Wahlbom på SVT som handlar om Sveriges fem första riksdagskvinnor, däribland Nelly Thüring.

Teaterverket spelar sin pjäs Bana väg på Sveavägen den 10-18 september. Mer info och biljetter

Foto: Peter Lydén

 


Dela på: