Fixare som hjälper äldre i hemmet

Visste du att alla stockholmare över 75 år har rätt till hjälp med enklare vardagssysslor i hemmet? Och detta helt gratis. Hyresbladet har tittat närmare på Stockholms stads Fixartjänst.

Att vara fixare innebär att åka hem till äldre och hjälpa till med vardagssysslor. Det kan vara att byta trasiga glödlampor eller batterier i brandvarnare, sätta upp gardiner och bära ner julsaker i källaren. Syftet är att minska fallolyckor i hemmen.

-Det bästa med att jobba som fixare är att träffa alla dessa fantastiska människor och få möjlighet till att göra dem glada. Vi fungerar lite som skyddsombud i hemmen, säger Helèn Persson som tillsammans med kollegan Mats Klöfver jobbar i Fixartjänsten på Södermalm.

Genom att ringa till Fixartjänsten kan man få hjälp med sånt som kan vara riskfyllt för äldre, exempelvis att klättra på stege eller tunga lyft upp till max 10 kg.

-Det är viktigt att den som bokar oss har material som glödlampor och stege hemma för det tar vi inte med oss. På våren får vi ofta frågor om att få hjälp med att putsa fönster, men det tillhör de saker som vi inte gör. Är man osäker på vad vi kan hjälpa till med eller inte – slå bara en signal och fråga, säger Helèn.

I högst 6 timmar per år och hushåll kan du få hjälp av Fixartjänsten. Tjänsten är avgiftsfri. Fixartjänsten finns tillgänglig även för dem som har hemtjänst.

Är du nyfiken på Fixartjänsten?
Kontakta Fixartjänsten i din stadsdel eller vänd dig till Äldre Direkt, som är ett kontaktcenter där du får vägledning om bland annat hemtjänst, anhörigstöd, boenden för äldre, färdtjänst, hjälpmedel eller ledsagning.

Äldre Direkt når du på telefon 08-80 65 65 eller mejl: aldredirekt.service@stockholm.se

 


Dela på: