Bland hundar och hackspettar med Plutos vänner

Sommar, höst, vinter och vår är de ute på Järvafältet och går långa promenader med sina älsklingar. Ett hunddagis där hundarna får mer kärlek är nog svårt att hitta. Häng med på ett besök hos Micasas hyresgäster i fastigheten Oslo 10.

I en liten röd träbyggnad strax intill Husby centrum ligger hunddagiset Plutos vänner. Ett högt staket omfamnar den lilla gårdens gräsmatta med buskar och ett par trädgårdslådor där det om sommaren växer jordgubbar, kryddor och potatis. Våren har ännu inte riktigt slagit rot, så det finns fortfarande inga utemöbler på den stora träaltanen.

-Det här är i första hand en daglig verksamhet och i andra hand ett hunddagis, säger Daniel Silvennoinen som tillsammans med kollegan Isabella Johnsson arbetar som föreståndare för verksamheten.

Klockan har precis passerat nio och det har blivit dags för morgonmöte. Då planerar gruppen dagen och bestämmer vem som ska gå med vilken hund. Eftersom det är måndag så pratas det även om hur helgen har varit.

Hela gänget har morgonmöte

-I fredags var jag och dansade på Fryshuset. Barbados spelade. Efteråt pratade jag och min kompis med dem och de ville ha med oss i bandet, säger deltagaren Sabine stolt och lyssnar sen på kompisen Yvonne, som berättar att hon byggt lego och tittat på film med sin före detta pojkvän.

Lokalhyresgäst hos Micasa
Deltagarna på hunddagiset Plutos vänner har alla en måttlig till lindrig utvecklingsstörning. Sedan verksamheten drog igång i mitten av nittiotalet har den bedrivits i tre olika Micasa-lokaler i Järva. Sedan 2002 har Plutos vänner huserat i Oslo 10 där vi befinner oss idag. Enligt Länsstyrelsen har de tillstånd att ha sju hundar och gruppen har lika många deltagare.

Denna måndag är alla hundar utom flatcoated retrievern Äelva närvarande. Hon är saknad av både Anna och Yvonne eftersom hon är favoriten. Istället bestämmer sig Anna för att gå ut med cocckerspanieln Rocky och Yvonne vill hålla i yorkshireterriern Chiefen. Thida ska gå med den egna foderhunden Chivas och Sabine vill gå ut med eurasiern Lizzy. Monica, som varit deltagare i verksamheten nästan ända sen starten, helst vill gå utan hund.

-Det är okej Monica, men du kan väl gå med oss idag istället för att ge dig iväg på egen promenad, vädjar Daniel men får bara ett finurligt skratt till svar.När alla deltagare fått på sig ytterkläder och hundarna sina koppel, så ger sig gruppen iväg. Oftast går de ner mot Järvafältet. Små lätta snöflingor faller genom solljuset och det är kyligt. Monica avviker ganska snart från gruppen och ger sig iväg ut på en egen runda. Daniel berättar att det bästa med hans jobb är att få vara med människor som ger 100 procent ärlig respons.

- Omsorgsbehovet våra deltagare har är socialt och pedagogiskt. Det är väldigt utvecklande eftersom man använder sin person som arbetsredskap, säger han och stannar för att vänta in den svarta pudeln Assar som vill nosa på något på marken.

Daglig verksamhet att driva hunddagis
För deltagarna är arbetet med hundarna alldeles lagom. Lagom ansvarsfullt. Lagom svårt. Flera av dem har provat på att jobba på andra ställen, men upplevt att det varit för stressigt. På Plutos vänner tar man dagen som den kommer; promenad, matlagning och så turas de om att ge hundarna mat. Om det varit blött ute duschas hundarna och kammas.

-Men mest ger vi dem kärlek, säger Thida och skrattar stort.

Ett välkänt ljud får hela gruppen att stanna till. De söker med blickarna bland trädgrenarna.

-Titta, en hackspett! Den hackar som en klocka, säger Thida och snart vill alla berätta om vilka djur de brukar se på promenaderna.

-Det är ett rikt djurliv här på fältet. Vi har till och med sett räv en gång, säger Isabella innan hon manar på gruppen att gå vidare för att hinna tillbaka i god tid till lunchen.

 


Dela på: